Free Call 073 23 36 567
Close
Життя, смерть та успішний успіх

В кожної епохи – свої прокляття. Навіть у нас, людей ХХІ сторіччя, що давно звикли до бездротового зв’язку і цілого світу у смартфоні. Щось завжди тяжіє над нами, і ім’я цьому Щось – успіх. Ми маємо досягати висот у всьому. Але й це – не вершина і не спасіння. Бо всі здобутки – ніщо без Справжнього Сенсу, яким має бути сповнений кожен наш рух. Важливий крок до успіху, як вчить наша епоха, – читання спеціальної літератури. Її можна знайти на будь-який смак і гаманець.

Я вирішила провести невеличке дослідження і прочитала аж три книжки про саморозвиток. Книжки дуже різні, але об’єднані одною темою. І ось, я не просто вижила, а й ділюся враженнями.

Авторка “Емоційної спритності” Сьюзен Девід

Емоційна спритність” Сьюзен Девід, докторки філософії і психологині Гарвардської медичної школи, на думку авторів україномовної анотації, навчить вас “підлаштовуватися під мінливий світ подій…уникнути стресів і негативних думок”. Насправді ж (і на щастя) книжка зовсім не про це. Авторка, що понад 20 років вивчає емоції, стверджує: просто відмахнутися від поганих думок чи замінити їх на “позитивне мислення” значить знову і знову завдавати собі непоправної шкоди. Та і як, зрештою, людина може віднайти благословення в тяжкій хворобі чи непоправній втраті? В книжці Сьюзен Девід є те, чого так бракує нам сучасним – право на неуспішність, відчуття нікчемності і горя. Емоційна ж спритність, на думки авторки, це навичка, яку можна сформувати, тільки навчившись проживати біль, горе і втрати. Власне, увесь цей “негатив” має нагадувати людям про їх власні цінності. Бо успіх приходить лиш до тих, хто зумів осягнути власні цінності.

А от “бестселлер-мотиватор№1” від Джона П. Стрелекі “Кафе на краю світу” – зовсім про інше. Якщо ви втомилися від ситого життя, понад те, навіть всього в цьому житті досягли, час замислитись над вічними питаннями. Чи боїтесь ви смерті? Чому ви досі тут (де саме – тут, розберіться якось самі)? Чи задоволені ви своїм життям? Ліричний герой бестселлера-мотиватора спочатку про жодне з цих питань не думав. Він просто втомився від заробляння грошей і налагодженого життя, тому поставив трудові будні на паузу, сів в свою автівку і подався світ за очі. А потрапив у кафе “На краю світу”. Ну і почалося… В меню зникають літери, офіціантка розказує історію про зелену черепаху, а власник кав’ярні взагалі видається черговою реінкарнацією Будди. Книжка невелика, всього 100 з гаком сторінок. Ви легко поглинете її за обідом чи вечерею, як нема куди поспішати. Але попереджаю: якщо ви досі не заробили хоча б третину всіх грошей світу, не кажучи вже про автівку, книжка може вас роздратувати. Та не біда: її автор є у всіх можливих соцмережах. Тож ви легко можете написати йому коментар чи в особисті.

Якщо ж вас нудить від статистики психологічних досліджень, а ще більше – від питань про сенс життя, хапайте “Усе замахало” Марка Менсона. Гарна назва для книжки про успіх і сенс життя, як на мене. До того ж, автор знаменитого “Витонченого мистецтва забивати на все” серйозно повправлявся в письменництві. І в новій книзі на нас чекають не просто дотепні роздуми Менсона про все на світі. “Усе замахало” – витончено іронічна і навіть, не побоюсь цього слова, мудра книжка. Тут ви зустрінетесь із Платоном, Кантом і Ніцше. Понад те, знамениті уми постануть звичайними такими тепленькими людьми, а не забронзовілими класиками. А найцікавіше і найнесподіваніше (для мене) – книжка виявляється ще й незле профеміністичною. Можливо, тому що вона про страждання, смерть і безнадію. А хто, як не жінки, найкраще знаються на таких речах?..

Отож, обирайте собі книжку або й читайте усі три. А я пішла досягати успіху і плекати власні цінності.

(с) Ольга Руденко

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *